Zaregistrovaný od: 06. 06. 2015 Príspevky: 33 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: 11 06, 2015, 17:06 Predmet: Tempo piesní
Prosím vás, je niekde uvedené, v akom tempe sa majú jednotlivé piesne spievať. V JKS (vreckovom ani vo veľkom) tú informáciu nevidím. A keď sa chcem naučiť pieseň, ktorú som nepoznala, tak niekedy tempo vyslovene tipujem. A už sa mi stalo že som začala dvojnásobnou rýchlosťou než ostatní (a to nešlo o "chronických naťahovačov").
Vďaka! _________________ Začiatočník - snažím sa doprevádzať hudbou sv. omše v domove seniorov.
Nie je to nikde uvedené. To sa ani nedá, pretože tempo v malej kaplnke s 20 ľuďmi bude iné ako v bazilike s 2000 ľuďmi.
Niektoré piesne sa hrozne ťažko spievajú, keď je tempo pomalé. Napríklad JKS262 alebo JKS52 alebo JKS417. Keď sa dá pekné svižné tempo, tak to zrazu funguje bez problému.
Ale je to ťažká problematika, súvisí to s frázovaním, dýchaním a hlavne treba dodržovať notový zápis, neskracovať vyhrávky a nepridávať doby navyše kvôli dýchaniu. Podľa mňa, kto pridáva doby navyše, lebo nestíha dýchať, tak má zlé tempo a/alebo zlé dýchanie. _________________ Jozef Timuľák
Zaregistrovaný od: 06. 06. 2015 Príspevky: 33 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: 14 06, 2015, 0:15 Predmet:
Tak asi iba hľadať nahrávky na nete, ako má pieseň znieť. Alebo skrátka spievať tak, ako cítim.
Keď už spomínaš "podľa nôt" - snažím sa. S dýchaním nemám problém, ale niekedy sa mi stáva, že pieseň poznám s iným rytmom (dĺžka nôt, oblúčiky) ako je v notách. Potom ma to často ťahá spievať tak ako poznám.
(ja viem, povieš - cvičiť, cvičiť! - ale nie vždy mám dosť času. Slúžim primárne seniorom - okrem iného aj hudbou ((alebo "hudbou")) pri ich sv. omšiach.) Často spievam bez nástroja, alebo hrám len hlavnú melódiu, aby som stihla čítať slová... Okrem toho predpokladám, že aj moji starkí to budú poznať tak ako ja ("po starom"?)
A na vyhrávky nikdy nepočkajú... ani kňaz. _________________ Začiatočník - snažím sa doprevádzať hudbou sv. omše v domove seniorov.
To príde časom, každý nejako začínal . Mne môj predchodca povedal, že skúsený budem až keď odohram 4 celé liturgické roky. Vtedy sa mi to zdalo nafúkané tvrdenie ale dnes by som povedal, že možno lepšie je 8 rokov .
A vyhrávky myslím napríklad v JKS394, Ó, Mária bolestivá, naša ochrana (dva, tri, ááá) alebo v JKS201 ...spievajme kresťania (dva, tri, raz, dva, tri).
PS: Nahrávky odporúčam prednostne z kanála Ferka Beera https://www.youtube.com/user/FrantisekBeer. Má skončené konzervatórium s cirkevnou hudbou a teraz študuje vysokú školu v Nemecku. Pravidelne pridáva nahrávky. _________________ Jozef Timuľák
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre