Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 516 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Ostrov, filiálka

Farnosť: Sobrance
Kostol: Nanebovystúpenie Pána
Organár: Ján Tuček, Kutná Hora 
Rok postavenia:
Traktúra: mechanická
Vzdušnice: kuželkové
Počet manuálov: 1
Počet registrov: 7

Dispozícia:

Manuál (54 tónov):

Principál 8

Kryt 8

Salicionál 8

Octav 4

Flétna 4

Doublet 2x 2,2/3 - 2

Pedál (27 tónov):

Subbas 16

Spojky:

Pedal Coppel

Octavová spojka

Hracie pomôcky:

Tremolo

Mezzoforte

Pléno



Poznámky:
Tremolo bolo pribudované dodatočne, octavová spojka funguje ako Pléno (zapína Octav a Doublet). Registre Principál, Salicionál majú vo veľkej oktáve spoločné píšťaly s Krytom. V prospekte sa nachádza časť Principálu a Octav. Prospekt je neogotický. V roku 2011 bola vykonaná generálna oprava organárom Petrom Masarikom. Organ je po oprave vo výbornom stave. Okrem iného bolo namontované aj nové vzduchové čerpadlo, ktoré je umiestnené pod organom. Pekný malý organ, ktorý ale úplne stačí pre tento kostolík.

Pridané: 27. February 2013
Recenzent:Michal Bodnar

Kliknutí: 2692

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

Ostrov, filiálka
Autor: MarianFedor - 11. 11. 2016, 19:46:46
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Mal som možnosť zahrať si na tomto nástroji. Po zvukovej stránke sa mi zdá intonačne veľmi dobre na tom. Návšteva organára čo-to doklepúť v horných dvoch oktávach na flaute 4" a doublete, by to bolo takmer dokonalé. To, že je spoločná oktáva Kryt 8" a Sal. 8" spôsobuje mierne zníženie intenzity zvuku v spodnej oktáve, čo je pochopiteľné keďže sal. je tichý a kryt silnejší pomerne sa musela nájsť nejaká rovnováha medzi tým. Kryt je výraznejšie intonovaný čo dodáva nástroju peknú sýtosť a hĺbku. Principal 8" v prospekte neviem či je nový alebo pôvodný vyleštený, na oko mi príde pomerne úzka mezúra, napr. oproti "dedinským" riegrom, každopádne chválim to, že je naintonovaný citlivo a nie je silný aj keď sa hrá cez týždeň, kedy je menej ľudí dá sa P8+K8(+F4) v pohode, na nástrojoch v okolí je to obvykle P8 dosť "prepisknutý". Traktúra ide výborne ľahko skoro ako na pneumatike aj napriek tomu, že je dlhšia a v podstate organová skriňa začína nad hlavami a stredom sa dá prejsť do "kumbálu" za ním. Dúchadlo mohli dať do nejakej skrine, keďže sa dá popod skriňu chodiť, je tam iba plachta kde-kto tam môže popchať ruky ableo dačo. Ostala ponechaná pôvodná páka na klinový mech (čo organary často pre mňa nepochopiteľne rušia), či je funkčný som však neskúšal, ale predpokladám že áno keď to ostalo. Kostol je po reštaurácii oltárov a malieb nádherný a ma krásne vitráže na oknách. Jedine negatívum čo špatí hodne na oči a je to aj veľmi nepraktické, lebo to zavadzia na ovládanie registrov je veľký liatinový spínač pre dúchadlo a ešte zásuvka vedľa toho, do ktorej treba strčiť zdroj na číselník... Fotka na ktorej vidno aj organ v pozadí http://sobrance.rimkat.sk/index.php/component/joomgallery/kazske-rekolekcie-v-ostrove/knazske-rekolekcie-v-ostrove-13-1490#

Ostrov, filiálka
Autor: michalbodnar - 16. 04. 2015, 17:24:24
Moje hodnotenie technického stavu organ:


opravujem chybu, ktorú som uviedol. Principál má veľkú oktávu vlastné drevené píšťaly a Kryt a Salicionál majú spoločné píšťaly vo veľkej oktáve.

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.14 sekúnd