Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 206 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Poprad-Stráže

Farnosť:
Kostol: Kostol sv. Jána Krstiteľa
Organár:
Rok postavenia:
Traktúra: mechanická
Vzdušnice: zásuvkové
Počet manuálov: 1
Počet registrov: 8
Dispozícia:
Principál 8´
Oktáva 4´
Superoktáva 2´
Kryt 8´
Roh kamzíkový 8´
Kvinta 2 2/3´
Mixtúra 1´ 3x
Subbas manuálový 16´

Poznámky: Organ je v celkom dobrom technickom stave. Trojradová mixtúra je nedokončená. Organ bol v druhej polovici 20. storočia opravovaný za účasti p. Franzena. Niektoré píšťaly v Principáli na prospekte prefukujú. Organ neobsahuje pedál, Subbas pri doprovode spevov je nepoužiteľný, nemožná akordická hra s týmto registrom. Nevýhodou je, že organ čerpá vzduch z kostolnej veže, v lete teplý, v zime chladný. Vzhľadom k interiéru kostola je ideálny.

Pridané: 7. November 2005
Recenzent:Peter Bartek

Kliknutí: 5690

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

Poprad-Stráže
Autor: MartinP - 4. 09. 2010, 21:15:15
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Na zadnej strane hlavného oltára (v priestore za oltárnym obrazom) sa nachádza nápis:

Aş 1809 ist dieses Altar, Kanzel und Orgel gemahlt u vergoldet von Michael Krausz Mahler u Bürger v Kaismarkt. (Roku 1809 boli tento oltár, kazateľnica a organ maľované a pozlátené Michaelom Krauszom, maliarom a občanom Kežmarku.)

Súčasná organová skriňa teda existovala už v spomínanom roku, čo však nemusí mať súvis s rokom postavenia súčasnej nástrojovej časti.

Poprad-Stráže
Autor: MartinP - 22. 08. 2009, 23:27:27
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Organ nečerpá vzduch z kostolne veže. Pri mojej ostatnej návšteve som si lepšie všimol vzduchovody. Vzduch sa čerpá zvnútra kostola, vo veži sa nachádza iba ventilátr. V zimných mesiacoch to môže trochu prekážať, pretože, prvé "dúšky" vzduchu po zapnutí organa sú studené, no v teplejších mesiacoch nie je problémom ani to, pretože vzduch sa v pôvodne gotickej veži s hrubými kamennými múrmi neprehreje.

Poprad-Stráže
Autor: - 1. 07. 2006, 09:25:25
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Organ sa spomína v publikácii Historické organy na Slovensku ako nástroj Andreasa Zimmera (1800-1857). V Strážach sa tiež nachádzal v evanjelickom kostole pozitív od Eduarda Petznika (1788), ktorý bol r. 1989 reštaurovaný a prenesený do bývalého kostola Klarisiek v Bratislave.
Matej Kubeš

Poprad-Stráže
Autor: - 15. 04. 2006, 11:17:17
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Pokud by sa našly financie na ventilátor ktorý by sa zabudoval na chóruse vedĺa organa či priamo do ňútra organa (to je to najlepšie riešenie) nie je to až taký problém. Petr Stehlík organár, Hodonín pstehli@email.cz

Poprad-Stráže
Autor: - 11. 04. 2006, 11:49:49
Moje hodnotenie technického stavu organ:


O staviteľovi a letopočte stavby sa nezachovali historické záznamy. Organ však s najväčšou pravdepodobnosťou postavil organár Andreas Zimmer, ktorý pôsobil v Matejovciach (dnes súčasť Popradu). Podľa slov P. Franzena bol postavený okolo roku 1840. V uvedenej dispozícii je drobná chybička: Roh kamzíkový je 4-stopový register. Martin Palko

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.15 sekúnd