Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 182 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Fekišovce (Fekésháza)

Farnosť: Úbrež
Kostol: Narodenia Panny Márie (1896)
Organár: Rejna a Černý, Praha
Rok postavenia: 1921
Traktúra: pneumatická (tlakovo/výpustková)
Vzdušnice: kužeľkové
Počet manuálov: 1
Počet registrov: 8

Dispozícia:

Manuál (C-g3):

Principal 8‘ (veľká oktáva drevená, c-c2 v prospekte zinkové píšťaly)
Gamba 8‘
Salicional 8‘ (veľká oktáva spoločná s Gamba 8‘)
Flétna 8‘ (Flöte) (C-c2 drevené, zvyšné Sn-Zn)
Flétna 4‘ (Flöte)
Oktáva 4‘
Kvinta šustivá 2 2/3  (3 radová)

Pedál  (C-d1):

Subbas 16‘
 
Spojky / Koppeln:

I 4’
I-P 8'

Hracie pomôcky / Spielhilfen:

Pevné kombinácie / Feste Kombinationen:
Piano, Mezoforte, Pleno
Tremolo (dodatočne namontované)


Poznámky:

Organ nahradil šľapacie harmónium, ktoré sa doposiaľ používalo.

Organ bol do kostola privezený v roku 1966 z Prahy z kostola sv. Salvátora v bývalom klariskom Anežskom kláštore v Prahe - Starom meste, sprostredkovateľom kúpy bol organár  František Bilský. Boli odrezané zadné horné rohy z organovej skrine, aby sa vošiel na výšku pod klenbu. Hrací stôl bol prerobený dopredu, pôvodne bol vzadu, kde by znemožnil prístup na chór. Organ bol opravený a naladený. Pravdepodobne pri tejto prestavbe boli pridané registre Flétna 4´a Kvinta šustivá, keďže pôvodný nástroj v Anežskom kláštore v Prahe tieto registre neobsahoval. Hrací stôl bol adaptovaný - časť nad klaviatúrami je evidentne z doby prestavby - asi preto sa nezachoval firemný štítok firmy Rejna a Černý na hracom stole.

Systém výpust-tlak pri traktúre v kombinácii s kužeľovými vzdušnicami bol pre firmu Rejna a Černý typický.

Okolo roku 1996 bol nástroj v nehrateľnom stave, preto bola urobená oprava - p. Kmetz s učňom Ružbarským. Bol vyčistený od prachu, naladený, namorený a urobené najnutnejšie opravy.

Práve prebieha oprava - p.Bies s učňom - výmena všetkých mieškov, oprava traktúry a ladenie, čiže po oprave by mal byť organ v slušnom stave.

V budúcnosti by ešte bolo dobré organ vyčistiť, opraviť poškodené píšťaly (niektoré sú skrátene na výšku tónu, pôvodne mali všetky ladítka, zopar píšťal ma ulomené ladítka nahradené lepiacou páskou a pozahýnané a natrhnuté konce od nešetrného ladenia), vyvážiť ventilátor a premiestniť z povaly bližšie ku skrini.

Za doplňujúce informácie ohľadom proveniencie organu a jeho pôvodnej dispozície ďakujeme organológovi pražskej arcidiecézy Štepánovi Svobodovi.

Fekisovce_hraci_stol.jpg

Fekisovce_pistalovy_fond.jpg

Pridané: 8. July 2008
Recenzent:Marian Fedor

Kliknutí: 5009

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

Fekišovce (Fekésháza)
Autor: djmayo - 13. 07. 2008, 14:28:28
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Oprava dispozície - pedál ma rozsah C-d2 čiže 27 kláves, za vzniknutú chybu sa ospravedlňujem. Áno je to myslene tak, ako ste to napisali. Hrací stôl je výpustkovy potom su v skrini medzirelatka, po stlašeni klávesu sa otvoria a pusti sa vzduch do mieškov na tónovej lište. Teraz sa čistiť nebude, nieje to ešte nutné, aj keď nejaký prach tam už je. Píšťali na ktorých niesu laditka su buď skrátene na výšku tónu a "rozklepané", alebo majú laditko nahradené papierovou lepiacou páskov, nie je tomu tak iba na malých píšťalach. Našťastie poškodených píšťal nie je veľmi veľa asi tak 5%. Žiaľ finačne možnosti neumožňuju v súčasnosti urobiť kompkletnu generalnu opravu. Preto sa pristúpilo k oprave, aby sa organ uviedol do stavu umožňujúceho hrať. Väčšie množstvo miesškov bolo deravých nehrali tony a takisto ostavali vysieť asi dva tóny, čo by sa malo opravou odstrániť. Výmena čo i len jedného miešku si vyžaduje demontáž zadnej dosky v ktorej je drážka pre tónové lišty, tie su o ňu prichytené klincami fixujúcimi polohu a k jej odstraneniu je potrebné vybrať 28 klincov t.j. na jednej strane (C resp. Cis). Na prednej strane sa lišty zasúvajú, kde sa dá kolečkom nastaviť prítlak lišty o prívod vzduchu. Navyše je tam strašne zlý prístup preto si opravar musí ľahnuť na mech a v stiesnených podmienkách klince vyťahovať. Preto budú vymenené všetky miešky, lebo aj tie čo niesu deravé su už staré preležané a riziko prasknutia je veľké, pôvodne sa plánovalo vymeniť iba poškodené. Nástroj bude doladený a opraví sa čo bude ešte potrebné. Už sa počíta s ďalšou opravou spojenou najmä s obnovou píšťal, čistenim a opravou ventilátora. V takej malej obci ako je ta naša - Fekišovce, je veľkým problémom zaobstarať naraz väčšie množstvo financií, navyše organár p.Bies je momentálne dosť vyťažený a vážime si, že prišiel.

Fekišovce (Fekésháza)
Autor: Fero - 12. 07. 2008, 18:57:57
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Je tu príliš veľa otáznikov... Aký je rozdiel medzi hracou a tónovou traktúrou? Chceli ste povedať - hrací stôl výpustný, za ním je výpustno/tlakové medzirelé a vzdušnica kúžeľková? Alebo naopak? Takisto nerozumiem, prečo sa píše, že bude organ treba v budúcnosti vyčistiť. Dúfam, že som pochopil správne, že organ sa vyčistí aj teraz a potom sa vyčistí znova pri ďalšej generálke, kde sa odstránia aj spomenuté nedostatky píšťalového fondu. Ladenie lepiacími páskami je z núdze cnosť, ale pokiaľ má píšťala strhnuté ladidlo (zvlášť malé píšťalky), je nutné ladenie fixovať. V tomto prípade ale osobne odporúčam len hliníkovú, alebo medenú lepiacu pásku, ktorá sa pri ladení pekne natrhne a vydrží aj desiatky rokov oproti bežným plastovým páskam. Navyše nebude vlastnou pružnosťou hýbať s ladením.

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.11 sekúnd