Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 89 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Skalica (Skalitz/Szakolca) - farský

Farnosť: sv. Michala v Skalici
Kostol: Farský kostol svätého Michala
Organár: Walcker-Mayer, Opus 5942
Rok postavenia: 2007
Traktúra: mechanická
Vzdušnice: zásuvkové
Počet manuálov: 2
Počet registrov: 19

Dispozícia:

I. Hauptwerk  (C - g3):
Principal      8´
Flauto          8´
Octava          4´
Flauto          4´
Superoctava 2´
Quint            3´
Terz              1 3/5´
Mixtur          1 1/3´
Trompete      8´
II. Rückpositiv (C - g3):
Copula          8´
Floete            4´
Praestant      4´
Octava          2´
Quinta          1 1/3´
Krummhorn 8´
Tremolo
Pedál (C - f1):
Subbass     16´
Octavbass 
Octavbass     
Fagottbass       16´
Spojky/Koppeln:
II-I, I-P, II-P
Pomocné zariadenia/Spielhilfen:
Zimbelstern

Redakčná poznámka / Redaktionelle Anmerkungen: Pôvodný jednomanuálový, 14-registrový  organ, z ktorého sa zachovala skriňa, bol postavený viedenským organárom Johannom Wöckherlom v roku 1649.  Tento nástroj dal z vďačnosti za pohostinnosť počas návštevy v r. 1643 postaviť pre mesto Skalica cisár Ferdinand III. V roku 1791 nástroj prestaval a rozšíril o zadný pozitív trnavský organár Valentin Arnold (21 registrov). Nástroj bol viackrát opravovaný a prestavovaný, ale podarilo sa mu vyhnúť sa rekvirácii prospektových píšťal v rokoch 1917-1918. Gergelyi a Wurm v publikácii Historické organy na Slovensku uvádzajú, že "starí Skaličania si boli vedomí vzácnej hodnoty svojho organa a medzi jeho hlasmi  vyzdvihovali najmä Flautu z buxusového dreva. Znela vraj ľúbezne a spolu s Tremulantom pripomínala hlas plačúcej ženy."

V roku 1926 bol však nástroj bez dokumentácie zlikvidovaný a do skrine hlavného stroja ako aj do nových postranných skríň, postavila firma Josefa Melzera z Kutnej Hory nový, 26-registrový pneumatický nástroj s výpustkovými vzdušnicami. Materiál zo starého nástroja bol predaný na verejnej dražbe.  Pri stavbe tohto nástroja boli ponechané pôvodné prospektové píšťaly Arnoldovho pozitívu, pôvodné cínové prospektové píšťaly Hauptwerku však boli odstránené a darovené skalickým františkánom. Tam ich stopa mizne (v roku 1930 bol aj u františkánov postavený nový nástroj, firmou Gebrüder Rieger). V roku 1928 bol organ firmou Melzer rozšírený o ďalšie štyri registre, keďže vraj zvukovo nástroj nestačil obsiahnuť akustiku kostola.

V 90. rokoch 20. storočia elektrifikovala traktúry a dodala nový trojmanuálový hrací stôl neslávne známa firma "Slovorgan" z Hlohovca.

Pre katastrofálny technický stav a nízku umeleckú hodnotu stávajúceho nástroja sa pristúpilo k odstráneniu Melzerovho organu a jeho nahradenia novostavbou, ktorú postavila firma Walcker-Mayer z Guntramsdorfu v Rakúsku. Jedná sa o pokračovateľa jednej z filiálok známej organárskej firmy Walcker Orgelbau z Ludwigsburgu v Nemecku. Dispozíciu navrhli Stanislav Šurin a Marian Mayer. Novostavba nástroja je podrobne opísaná v brožúre firmy Walcker-Mayer, ako aj priamo na ich webstránke, kde sa nachádzajú aj videonahrávky nástroja. Odstránené boli Melzerove postranné prístavby hlavnej skrine, obe historické skrine boli zreštaurované a bol do nich postavený nový nástroj. Dodnes zachované pôvodné prospektové píšťaly pozitívu z dielne Valentina Arnolda však organár Michael Walcker-Mayer nemal záujem využiť v novostavbe a tak sú momentálne uložené v depozite.

Pedálový register Pozauna však stoji na voľne prístupnej vzdušnici položenej na zemi za skriňou organu, čo by mohlo viesť k náhodnému poškodeniu píšťal návštevníkmi kostola. 

Nástroj sa síce  používa pravidelne na bohoslužbách, žiaľ, už roky doň padá omietka z klenby kostola, čo sa už aj podpísalo na jeho technickom stave, len 11 rokov od jeho postavenia...

Literatúra:

  • Gergelyi-Wurm: Historické organy na Slovensku. Opus, 1989. pp. 77-78.
  • Cepko-Mayer: Organy a organári na Slovensku. Hudobné centru, 2006. heslo "Skalica, r.k. farský kostol sv. Michala archanjela"
  • Brožúra firmy Walcker-Mayer o organe v kostole sv. Michala archanjela Skalici: Beschreibung in deutscher Sprache

Pridané: 10. November 2018
Recenzent:Timotej Kyselica

Súvisiaci odkaz: popis nástroja na stránke organára
Kliknutí: 2113

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.12 sekúnd