Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
petoSova zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 24. 08. 2006 Príspevky: 241 Bydlisko: Trenčín-Juh
|
Zaslal: 15 05, 2007, 17:18 Predmet: |
|
|
Ja cvičím 1-2 hodiny denne v kostole keďže som vyfasoval kľúče od p. farára a tak sa tam každý deň trochu vyšantím pokým nemám veľa rysovania do školy, keďže som zatial na stavebnej. Snažím sa využívať takmer každú voľnú chvíľu na cvičenie
Naposledy upravil petoSova dňa 29 11, 2009, 15:51, celkovo upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
stefan.ilas zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 07. 11. 2008 Príspevky: 87 Bydlisko: Beharovce (prechod. Košice)
|
Zaslal: 03 09, 2009, 23:48 Predmet: |
|
|
..
Naposledy upravil stefan.ilas dňa 22 02, 2013, 14:30, celkovo upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
František zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 19. 01. 2008 Príspevky: 61
|
Zaslal: 30 09, 2009, 22:49 Predmet: |
|
|
Zdravím,
no co sa tyka pripravy na omsu cvicim asi 30 minut pred omsov, najma zalm. Okrem toho si v skole pri organe vymyslam hudobne myslienky, ktore potom spracuvavam na omsi ako improvizaciu. No a co sa tyka cvicenia do skoly je to rozne. Niektore dni cvicim hodinu ine aj 4.
Cim viac clovek cvici, tym lepsie.
Musim priznat, ze ako student cirkevnej hudby sa neda stihat vsetko na sto percent. Viac sa venujem dirigovaniu. |
|
Návrat hore |
|
MonikaSkolnova zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 02. 11. 2009 Príspevky: 13 Bydlisko: Čereňany
|
Zaslal: 08 11, 2009, 16:03 Predmet: |
|
|
U nás (dedina) je hra na organe takpovediac "z núdze cnosť". Hrávame 3 a striedame sa. Nik z nas nie je ogigoš zuš-klavirista. Ja som pôvodne akordeonistka, pomaly sa trápim s ľavou rukou. Zopár piesní som sa naučila a čo neviem, tam hodím zopár akordov v ľavej a pravou hrám melódiu. Naučila som sa vlastne hrať na veľmi malých detských varhanoch s 2,5 oktávami a malinkými klávesami. Teraz už mám elektronický klavír a cvičím na ňom pár hodín v týždni, ale nie na sv. omše. Hrám z mládežníckych spevníkov a spievam.
Zo začiatku som hrávala len v nedeľu a zodpovedne som si nacvičila žalm a menej piesne - mohli to byť tak 2 hodiny prípravy. Teraz pred sv. omšou si len prebehnem žalm - ak viem melódiu z LS II, ak neviem, dám nejaký jednoduchý nápev. Ostatné naostro.
Chcela by som si nájsť čas na cvičenie, ale nedarí sa mi. Popri zamestnaní a ďalších aktivitách už ďalší čas nájsť neviem... |
|
Návrat hore |
|
MartinPivka zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 02. 01. 2009 Príspevky: 390 Bydlisko: Považská Bystrica
|
Zaslal: 15 11, 2009, 16:37 Predmet: |
|
|
ja, kedze som zacal hravat len nedavno (+- pol roka) cvicim skoro stale (vzdy ked idem okolo klavira, tak sa zastavim a nieco si prehram) a snazim sa toho naucit co najviac, uz sa mi niekolkokrat stalo, ze som ostal v kostole do polnoci.. ...
zalm si prehravam tyzden dopredu, potom cely tyzden opakujem, nech mam istotu, JKS cvicievam aj dlhsie, nech to hram pomaly automaticky a viac sa sustredim na spev... _________________ Martin Pivka, organista v Považskej Bystrici
----------
Čo pokladali za posvätné generácie pred nami, ostáva posvätné a významné aj pre nás a toto nemožno len tak z ničoho nič navždy zabudnúť alebo sa stať škodlivým... |
|
Návrat hore |
|
Chamades zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 11. 08. 2009 Príspevky: 403 Bydlisko: Žilina/Rossenberg
|
Zaslal: 24 11, 2009, 23:23 Predmet: |
|
|
Cvicit na organe a celkovo hudbu je subjektivna vec...
Poznamka...Hra na organe v ZUS nie je dobra na techniku hraca a iba sa nauci zlozvykom/poznam takych...
Treba sa venovat aspon na ZUS len cisto klaviru je to prospesne...
Moje cvicenie prebieha tak...Pred cvicenim na organe hram polhodiny klavir/a potom asi 5 hodin cvicim organ...zatial sa toho drzim a je to dobra vec... |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 27 11, 2009, 11:44 Predmet: |
|
|
Nevyvraciam predchádzajúci príspevok, len ja viem jednu vec od koncertných organistov čo študujú na VŠMÚ, že organ a klavír by sa v technike hry nemal porovnávať. Klavír učí mať v prstoch dynamiku a pružnosť čo je dobré aj na organ, ale v skutočnosti sa techniky trochu líšiia. Nevravím však, že trénovať na klavíri pred hraním na organe je zlé, mne sa to tiež páči, pretože keby mám klavír určite by som to robil podobne, alebo by som často na klavíri trénoval.
Ja som samouk takže to čo som tu povedal sú vedomosti čo som si osvojil od iných, prípadne vedomosti čo som sa dočítal, takže sa môžem mýliť. Dúfamže sa tu nerozpúta nejaká hádka ako to býva zvykom . _________________ Peter Sova, organista vo farskom kostole sv. Rodiny - Trenčín - Juh; http://www.ksrtn.sk/index.php |
|
Návrat hore |
|
regenschori zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 23. 11. 2009 Príspevky: 46 Bydlisko: kamenec pod vtacnikom
|
Zaslal: 27 11, 2009, 12:14 Predmet: |
|
|
Ahoj Peto KOLKO rokov HRAVAS .NEBER to ako hádku. _________________ organista-KAMENEC p Vtáčnikom |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 27 11, 2009, 12:26 Predmet: |
|
|
Ja som ešte taký pokročilý začiatočník, asi 5 rokov na organe pred tým som hrával na klávesoch asi 2 roky a pred tým niečo trochu na akordeóne pravú ruku asi 1 rok.
Tak dohromady nepočítajúc akordeón 7 rokov. _________________ Peter Sova, organista vo farskom kostole sv. Rodiny - Trenčín - Juh; http://www.ksrtn.sk/index.php |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 27 11, 2009, 12:47 Predmet: |
|
|
Ja hrám 15 rok v kostole a tiež si myslím že som začiatočník. _________________ organista-KAMENEC p Vtáčnikom |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 28 11, 2009, 11:07 Predmet: |
|
|
Cvicenie je subjektívna vec...
Ale aj cvicenie má svoje medze |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 29 11, 2009, 15:47 Predmet: |
|
|
Pán Chamades .Na organe Možte Hrat aj celý život.Pokým to bude v Temach kde možem robit koncert tak ste ako organista na urovni ....Mam školu viem hrat.. Apotom čo.Koncertovat vie ktokolvek s kolegov ale hrat na sv.omši to je poslanie organistu To že niekto koncertuje je len šikovnost talent aPOKORA ku Královskemunastroju.Tým sa Riadte a Ste SUPER ORGANISTA A KAMOS _________________ organista-KAMENEC p Vtáčnikom |
|
Návrat hore |
|
stefan.ilas zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 07. 11. 2008 Príspevky: 87 Bydlisko: Beharovce (prechod. Košice)
|
Zaslal: 16 12, 2009, 23:09 Predmet: |
|
|
..
Naposledy upravil stefan.ilas dňa 22 02, 2013, 14:31, celkovo upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
peterprielomek zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 26. 07. 2008 Príspevky: 98 Bydlisko: Oravská Jasenica 393
|
Zaslal: 08 03, 2010, 20:58 Predmet: |
|
|
Dakedy 1 hodina cvičenia s odborným dohľadom je lepšia ako 100 hodín cvičenia do bludu. |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 30 05, 2010, 19:13 Predmet: |
|
|
Kolega Iľaš......asi je to na škodu veci-a vieš prečo....lebo podstatou organa je klavírna zručnosť....každý to vie a neviem načo tu ťaháš kvalitu nástroja.....???????????????????? |
|
Návrat hore |
|
|