Zdravím!
Varhanář co u nas delal generalku mi řekl, že sklopky, teda zapinace registru, se maji vypinat vzdycky, jinak se zanasi prachem vstupy... Volne kombinace je dobre vypinat taky. Proste vsecko .-)) Takze tak - moje zkusenost .-) Nenech si radit od dedka na choru
Zaregistrovaný od: 28. 12. 2009 Príspevky: 109 Bydlisko: okres senec
Zaslal: 16 04, 2010, 21:17 Predmet:
nikolaus napísal:
Zdravím!
Varhanář co u nas delal generalku mi řekl, že sklopky, teda zapinace registru, se maji vypinat vzdycky, jinak se zanasi prachem vstupy... Volne kombinace je dobre vypinat taky. Proste vsecko .-)) Takze tak - moje zkusenost .-) Nenech si radit od dedka na choru
ja som zvykol vypínat všetko, len teraz prisel za mno dedko tak som si to overil. a žaluzie sa maju zatvárať? alebo ponechať otvorené? _________________ Organista vo farnostiach Nový Život - Eliášovce a Senec
Zdravím!
ja som zvykol vypínat všetko, len teraz prisel za mno dedko tak som si to overil. a žaluzie sa maju zatvárať? alebo ponechať otvorené?
registre treba vypinat, zaluzie musia zostat vzdy otvorene,... pokial zavries zaluziu, riskujes rozladenie pistal... _________________ Peter Vymazal
www.organista.wbl.sk
Zaregistrovaný od: 28. 12. 2009 Príspevky: 109 Bydlisko: okres senec
Zaslal: 16 04, 2010, 21:42 Predmet:
[quote="Peter Vymazal"]
risov-organ napísal:
nikolaus napísal:
Zdravím!
ja som zvykol vypínat všetko, len teraz prisel za mno dedko tak som si to overil. a žaluzie sa maju zatvárať? alebo ponechať otvorené?
registre treba vypinat, zaluzie musia zostat vzdy otvorene,... pokial zavries zaluziu, riskujes rozladenie pistal...[/quote
ok.. k tým žaluziam.. dvovod rozladenia píšťal je, že je ina teplota vzduchu za žaluziami? _________________ Organista vo farnostiach Nový Život - Eliášovce a Senec
Myslym ze cez zaluziovy stroj by mal prudit tenm isty vzduch, preto sa maju nechat otvoreve. Pri zavretych zaluziach moze dojst najme k zmene vlhkosti zduchu v zaluzii. _________________ Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
http://ubrez.fara.sk/
Presne tak - nutno dodat, že žaluz. skrin ma zustat pootevrena aby nebyla jina teplota ve skrini, ktera je tak delsi dobu zavrena. Jak se pak otevre zaluziova skrin, je rozladeni realne, hlavne u jazyk. registr.
Zaregistrovaný od: 02. 01. 2009 Príspevky: 390 Bydlisko: Považská Bystrica
Zaslal: 16 04, 2010, 23:32 Predmet:
myslim, ze "upratat si po sebe" patri k dobrym zasadam organistu, rovnako ako pri sadani "nebehat a neskakat" po pedalnici..najma vo velkej farnosti, kde sa organisti striedaju...nech kazdy pride pekne do cisteho a neznie mu tak nahodou nechceny register vo volnej kombinacii... _________________ Martin Pivka, organista v Považskej Bystrici
----------
Čo pokladali za posvätné generácie pred nami, ostáva posvätné a významné aj pre nás a toto nemožno len tak z ničoho nič navždy zabudnúť alebo sa stať škodlivým...
Čo sa týka tých sklopiek, tak je to viac / menej kozmetická záležitosť. Je dobré všetko povypínať. Niektoré konštrukcie sú uveľa viac, ako na zanesenie prachom háklivé na oslabovanie pružín, u kolektívov hlavne. Nechať zapnuté registre nie je pre organistu dobrá vizitka. Ani v aute nenecháš svietiť svetlá, keď dojazdíš. _________________ František Marcin
Zdravím!
POZRI: Otázky a odpovede - Starostlivosť o organy _________________ Ľubomír Zelenák
hovoril mi to jeden dedko na chore vraj aj on to počul.
To mi príde podobne dôveryhodné ako "...kamarátov bratranec počul, že..."
aj ja som rozmyslal ze co z toho moze byt pravda.. nič ma nenapadlo.. tak preto som sa opytal.. _________________ Organista vo farnostiach Nový Život - Eliášovce a Senec
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre