Opäť raz ľudová veselica uprostred liturgie, pekne v dialekte, neliturgické texty... V gotickej katedrále... Možno by som chápal, keby to bol prenos odniekiaľ z dediny, kde sú silné a živé ľudové tradície.... Aj to by som ale mal výhrady...
Namiesto toho, aby zbor (ktorý mimochodom znel veľmi kompaktne, už dávno som v prenose čosi také nepočul)predviedol nejaký náročnejší repertoár ako Adeste, tak opäť dostali priestor hudci...
Už len vyzdvihnem živé tempá JKS a konečne výber textov podľa Direktória pre kantorov (teda s výnimkou niektorých vynechaných strof). Len prečo zas JKS 88 na Gratiarum (každoročne aj 1.1. zaradená na Gr)... Nič proti tej piesni, ale maximálne na záver omše.
No a organ v tej zime sa nejako rozladil na úvod.
A zas sme urobili "krok k jednotnosti", keď vianočný nápev Glória spievalo celé zhromaždenie...
Ten ten prenos to bol smutny pribeh...ale beriem to tak ze dnes je velky problem zohnat organistu. Pozor nie klaviristu bez citu co vie zahrat len z papiera preludium, ale viest ludi. Tak sa uchylujeme ku gitaram. za par rokov nam budu stacit ustne harmoniky.
Tak sme si zase pomohli....(organisti)
Naši folkloristi už boli za mnou, že veru budúcu polnočnú chcú vystupovať, lebo keď to bolo dobré v Košiciach za účasti JE , tak prečo by to nemohlo byť u nás
Nie som proti folklóru - dievčence spievali krásne, s chuťou, chlapci hrali ešte krajšie - naozaj, sú to profesionáli - ale nie tam a nie vtedy!!! Možno pri východe z kostola po sv. omši. Veď to bolo naozajstné vystúpenie - čelom k obecenstvu - chrbtom k Narodenému, bez ohľadu na to, že sv. prijímanie už bolo dávno skončené. Pre mňa to bo napriek veselej hudbe smutný pohľad.
(Krásny organový doprovo - aby som nezabudla - so všetkým, čo treba - krása).
O prenose z Pruského (opäť za účasti p. biskupa) sa už ani nedá hovoriť. 3 adventná nedeľa - krásne spevy z novej tvorby k dispozícii - a oni drvia na gitarách, búchajú po laviciach - no šouka poriadna. Škoda len, že posvätnosť sa kdesi vytratila - úplne.
Ohromilo ma aj to - že v nedeľu - sa Krédo recitovalo - to ako keby povedali - chytro, to majme za sebou, aby sme mohli ešte povystupovať. Až ma mrazí...
To naozaj nieto nikoho kompetentného, ktorý by minimálne pred priamym prenosom skontroloval sv. omšu po liturgickej i hudobnej stránke?
Poviem to možno trochu nepekne - myslím že zo štátneho rozpočtu idú peniaze aj na financovanie Cirkvi a musí sa predsa nájsť tím ľudí, ktorý by mal byť nejakým "ukazovateľom" a mal by aj napomínať a karhať.
Je podľa mňa zlé, keď sa takýto prenos realizoval, pretože pre laika je to vzor...
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre