Zaslal: 01 01, 2015, 18:30 Predmet: Vzývanie Ducha Svätého
Dnes na slavnosť P.M.Bohorodičky je resp. malo by byť vzývanie Ducha svätého. Vo sv. omši na RTVS1 bol spievaný hymnus Príď, Duchu svätý tvorivý na nápev od p. Šurina. Teraz večer na omši v rádiu Lumen hrali JKS217 Duchu svätý príď z neba.
V jednom kostole kde hrám som hral Príď, Duchu svätý tvorivý nápev gregoriánsky podľa text podľa vešpier harm. od p. Podperu (kňaz s tým súhlasil, dokonca bol rád že to poznám a chcem hrať).
V druhom kostole mi kňaz nariadil hrať JKS 217 a ani nechcel počuť moje argumenty na to, že podľa mňa správnejšie by bolo hrať hymnus Príď, Duchu svätý tvorivý (najstaršie direktórium ma z r.p.2011 a tam sa to už uvádza). Pred tým čo tam bol v tej farnosti iný kňaz, tak ten vyslovene chcel hymnus Príď, Duchu svätý tvorivý, dokonca dokedy som nehrýval sa ho tam modlili s papierikov. Kňaz sa zmenil a vraciame sa zrejme bohužiaľ niekoľko rokov do zadu (Okrem hymnusu aj pohreb má podľa starej knižky)... V podstate by som nemal problém zaspievať aj latinskú pôvodnú pieseň Veny Creator, keby som bol o to v predstihu požiadaný.
Rád by som Vás poprosil o Vaš názor ktorý spev a na aký nápev hrávate aj o názor niekoho kompetentného.
Je to jedno či sa hrá Príď, Duchu svätý tvorivý alebo Duchu svätý príď z neba?
Sú platné odpustky pri oboch spevoch?
Je potrebné hrať celé piesne alebo stačí iba pár slôh?
Ak je môj názor t.j. hrať Príď, Duchu svätý tvorivý správny, akým spôsobom argumentovať kňazovi prečo ba sa mal použiť práve tento spev (a nie JKS217).
A ešte je otázka, či spievať JKS217 na staré alebo nové slová. Milo ma prekvapilo že v Amerike spievajú nové slo slova Na slovensko to zrejme ečte nedorazilo.
https://www.youtube.com/watch?v=5FtkgcDVcWM _________________ Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
http://ubrez.fara.sk/
Hneď na začiatku k pohrebným obradom... nová kniha myslím nemá ani imprimátur z Ríma a ešte pre zaujímavosť p. biskup z Rožňavy zakázal ju používať.
A k hymnu... čo keby v JKS listujeme o pár strán ďalej... tam máme JKS 219 Leť prosba naša. Táto pesnička je parafráza hymnu Veni creator
...sú to dva rôzne hymny, aj keď o tom istom Duchu, predsa sú iné. Alebo lepšie povedané 217 je sekvencia a veni creator hymnus.
Poradím ti ako to vyriešiť... nepýtaj sa nikoho nič a zaspievaj to
Ja som dnes tiež hral 219 a bolo to v pohode
Zaregistrovaný od: 31. 10. 2007 Príspevky: 90 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: 02 01, 2015, 14:48 Predmet:
Ja som hral toho roku prvykrat Surina. Ale to som dopredu urobil bulletin pre ludi na Silvester+Novy rok.
Aj tak som omylom preskocil 4. vers...
Je to praveze velmi jednoducha melodia, az moc. Nabuduce asi dam napev z latinskej verzie, ale spievat sa bude po slovensky. _________________ Michal Sýkora, Kostol sv. Arnolda Janssena v Petržalke
Áno ten nápev od Šurina sa dobre spieva, melódia je chytľavá zo zborom sme to robili aj trojhlasne. Ono či jeden alebo druhý nápev pieseň má 6 sloh, čiže keď majú ľudia text tak od 3 slohy už spievajú slušne.
Na sekvenciu je zaujímavý aj nápev b) Príď k nám Duchu presvätý z LSII. _________________ Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
Zaregistrovaný od: 02. 01. 2009 Príspevky: 390 Bydlisko: Považská Bystrica
Zaslal: 05 01, 2015, 23:36 Predmet:
ano.. odpustky su platne ak sa splnia stanovene podmienky...
a kedze v podmienkach je hymnus veni creator spiritus... tak po speve piesne 217, ktora nie je hymnom veni creator spiritus (ani parafrazou, to je aspon ta 219), odpustky nemozu byt platne... nesplnili sa predsa podmienky... _________________ Martin Pivka, organista v Považskej Bystrici
----------
Čo pokladali za posvätné generácie pred nami, ostáva posvätné a významné aj pre nás a toto nemožno len tak z ničoho nič navždy zabudnúť alebo sa stať škodlivým...
Zaregistrovaný od: 18. 01. 2006 Príspevky: 235 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: 25 01, 2015, 11:01 Predmet:
Nie som teológ, aby som kompetentne hovoril o odpustkoch. Ale jedno je jasné: Veni Sancte Spiritus a Veni Creator nie sú totožné spevy, ani texty. Majú pôvodne aj iné formy (hymnus a sekvencia), ktoré predpokladajú odlišné liturgické využitie, ako tu niekto správne napísal. Ak máte skúsenosti s rozličnými odborne nepodloženými požiadavkami a nepochopením tejto otázky zo strany kňazov a zažívate aj to, že čo kňaz, to názor, je to bolestná situácia. Ak je kňaz kultúrne či dokonca liturgicky negramotný, nepomôžu vám žiadne argumenty. Osobne robím všetko preto, aby aspoň bratislavskí bohoslovci takí neboli. _________________ doc. PaedDr. Rastislav Podpera, PhD., muzikológ, pedagóg, člen Hudobnej sekcie Liturgickej komisie KBS.
Ako poznám mentalitu bohoslovcov, tak si to vezmu k srdcu iba tí, čo sa o liturgickú hudbu zaujímajú (ak hovoríme o vzdelaní v oblasti lit. hudby a spevu). Ostatní to berú, ako zbytočný predmet. Snáď sa bohoslovci za ten čas polepšili. _________________ nehrajúci na organe, záujemca o liturgickú a sakrálnu hudbu
Pri vstupe do seminára je väčšina z nich "tabula rasa", a svoj vzťah k liturgii a k hudbe nadobúdajú taký, aký im ho odovzdávajú ich pedagógovia, kňazi a starší bohoslovci.
Je samozrejmé, že nie každý musí mať ku všetkému vzťah, avšak ak sa človeku neprestajne dostáva pozitívny vzor, aj keby pre danú vec nezahorel, minimálne by mal predstavu o tom, ako to má vyzerať a znieť.
Súhlasím s "predrečníkom". Trochu neobratne a nepresne som chcel povedať, že ani najlepší a najsnaživejší učiteľ nie je zárukou gramotnosti žiakov. _________________ nehrajúci na organe, záujemca o liturgickú a sakrálnu hudbu
Nevidím v tom problém, pokiaľ ľudia majú k dispozícii text. _________________ Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre