Naš kaplan mi dnes zvestoval taku vec, že ak sa kredo recituje, tak sa ma recitovať apoštolske (čiže kratke), ale ak sa spieva, tak sa ma spievať dlhšie (nycejsko-carihradske), mňa by dosť zaujimalo že skadial to ma _________________ "I'm back and don't feat neither death nor pain"
Takto je to zaužívané aj u nás už dlhé roky tiež neviem prečo to tak je, ale v 95 percentách používame nicejsko carihradské a spievané. Ale napríklad dnes sme mali recitované apoštolské, pretože boli dlhé pašie, tak preto aby sa všetko stihlo. _________________ Pane Ježišu Kriste synu Boží zmiluj sa nadomnou hriešnym
V Prešove sme dostali príkazom hrať NC krédo na prvú nedeľu. Kolega to aj tak ignoroval, pretože to nevedel. Bolo to dosť komické, ke´d samotný navrhovateľ intonoval apoštolské _________________ František Marcin
Ale ja neviem, čo su to za blbe "prikazy", alebo "nariadenia". Smernice Rimskeho Misala predsa hovoria jasne, ak za tú dobu došlo k ich zmene, prosim. Treba kupiť novy Misal a budeme sa riadiť tym, čo je v ňom napisane _________________ "I'm back and don't feat neither death nor pain"
So záujmom som si prečítal, aké rôzne zvyklosti a požiadavky na Krédo existujú. Pre vyznanie viery platia najmä smernice z Rímskeho misála č. 36, 41, 55, 67, 68, 137(!), 263. http://www.knazi.sk/liturgia/download/VSRM.pdf
Nič z toho, čo vaši kňazi požadujú, sa neopiera o liturgické normy. Predpokladám, že ide teda o miestnu tradíciu alebo osobný vkus. Trochu to vyzerá tak, že keď k nejakej veci nemáme predpisy, tak si ich vymyslíme.
VSRM nehovoria o tom, ktorá z dvoch textových formúl sa má použiť. Aj keď má každá z nich vlastnú históriu a možno aj hodnotu, prakticky sú rovnocenné a obe legitímne použiteľné.
VSRM taktiež neurčujú, či sa má Krédo spievať alebo recitovať. Odborné komentáre skôr naznačujú, že pre jeho formu je prirodzenejšie predniesť ho bez spevu. Aj v tzv. stupňoch spievanej omše je Krédo až v 2. stupni, spomedzi spevov ordinária na poslednom mieste. http://hsl.frcth.uniba.sk/stupne.pdf _________________ doc. PaedDr. Rastislav Podpera, PhD., muzikológ, pedagóg, člen Hudobnej sekcie Liturgickej komisie KBS.
To ešte nehovorím o "krede" ktoré funguje u nás počas detských sv. omší
Citácia:
1. Verím, verím v jedného Boha, Otca, čo stvoril nebo i zem,
nekonečného, plného lásky, jemu sa klaňať, slúžiť chcem
2. Verím, verím i v Jeho Syna, Ježiša, ktorý umrel i vstal.
Sňal hriechy sveta, z nesmiernej lásky, z nej seba nám za pokrm dal.
3. Verím, verím, v Ducha Svätého, ktorý nám denne dary dáva.
Verím aj v Cirkev, vo vzkriesenie tela a v život večný, amen
Vždy mám po nálade. Toto sa hraje prosím pekne po kázni a za tým nasledujú prosby. _________________ "I'm back and don't feat neither death nor pain"
VSRM taktiež neurčujú, či sa má Krédo spievať alebo recitovať. Odborné komentáre skôr naznačujú, že pre jeho formu je prirodzenejšie predniesť ho bez spevu. Aj v tzv. stupňoch spievanej omše je Krédo až v 2. stupni, spomedzi spevov ordinária na poslednom mieste. http://hsl.frcth.uniba.sk/stupne.pdf[/b]
Môžem sa spýtať? Pozerala som si tú tabuľku stupňov spievanej omše a nie som si istá, či ju dobre chápem.
Znamená to, že ak chceme na omši spievať, tak v prvom rade musí spievať kňaz modlitby (vyznačené modrou)? A spievaný žalm a alelujový verš prichádza do úvahy až pri kompletne spievanej celej omši? A takisto spevy na vstup (introit), ofertorium, comunio? (zobrazené červenou farbou) Je chybou, ak spievam žalm a Aleluja (plus piesne) aj vtedy, keď je inak omša recitovaná?
Ďakujem za odpoveď a želám radostný deň.
Eva - Letitia. _________________ Začiatočník - snažím sa doprevádzať hudbou sv. omše v domove seniorov.
Pokiaľ omša nie je vyslovene tichá t.j. nespieva sa nič (zvyknú byť najmä ranné omše niekde). Osobne ak sa s kňazom nedohodnem inak, tak hrám všetko, napr. aj Svätý a Otče náš aj keď pred tým kňaz nespieva. Iné je to keď kňaz začne recitovať Sláva Bohu alebo Verím, vtedy samozrejme recitované. _________________ Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
http://ubrez.fara.sk/
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre