Čo hovoríte na sentimentálne piesne vyvolávajúce plač u ľudu, ktoré niektorí organisti používajú na pohreboch? Čím viac plačúcich, tým väčší úspech - tak to niekedy pôsobí...
Ja osobne som za piesne, ktoré dodávajú nádej - veľkonočnú nádej. Počul som na pohrebe hrať veľkonočnú pieseň 194 a to sa mi počíta.
Zaregistrovaný od: 18. 01. 2006 Príspevky: 235 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: 05 06, 2007, 0:39 Predmet: Re: Pohreb
joozi napísal:
Čo hovoríte na sentimentálne piesne vyvolávajúce plač u ľudu, ktoré niektorí organisti používajú na pohreboch? Čím viac plačúcich, tým väčší úspech - tak to niekedy pôsobí...
Ja osobne som za piesne, ktoré dodávajú nádej - veľkonočnú nádej. Počul som na pohrebe hrať veľkonočnú pieseň 194 a to sa mi počíta.
Zaregistrovaný od: 22. 09. 2006 Príspevky: 524 Bydlisko: Košice
Zaslal: 05 06, 2007, 8:48 Predmet: Re: Pohreb
RastislavPodpera napísal:
joozi napísal:
- Ajhla pokoncilovy clovek, ktory pochopil
Ja by som to s koncilom nespájal. "Pohrebná" liturgia je plná kresťanskej nádeje, zatiaľ čo piesne, ktoré sa spievajú pri pohreboch (ešte aj dlhé desaťročia po koncile) sú plné zúfalstva a niektoré aj morbídnosti. Pokoncilovým liturgickým knihám sa nedá uprieť snaha o nápravu ľudových praktík, ale v praxi sa táto snaha akosi neprejavila.
Nejaký čas som spieval na pohreboch a snažil som sa to (ak sa dalo) ovplyvňovať. Nedávno sme spievali na pohrebe a následne zádušnej omši so zborom a myslím, že sa nám to celkom podarilo. Použili sme spevy z Graduale Romanum a aj z Antiphonale monasticum (Officium defunctorum) plus niekoľko polyfonických skladieb. _________________ Marek Klein, chrámový spevák - neorganista, Košice, http://gregoriana.sk
Na pohreboch síce nehrávam, ale na zádušných omšiach na Gratiarum po sv. prijímaní v takomto prípade hrávam 194 a to pravidelne. Síce spočiatku som si "vytrpel" nechápavé pohľady zbožných a uplakaných babičiek, ale už si zvykli . Na offertórium hrávam "V náruči Božej" z príručky A svetlo večné nech im svieti. Odporúčam túto brožúru ako aj Mariánsku kyticu.
Na pohrebe hrávame vhodné piesne z JKS, ktoré si myslím sú v celu slušné a nenachdádzam tam morbídne veci.....teda dúfam:
1.Introit a Ofert.: Bože vyslyš prosby naše alebo Ráč ľahké odpočívanie
2.Prijímanie: Spieva zbor 4 ludí piesne /asi nepoznáte/ Zhasla už svieca, Priblížil sa posledný deň, Čas plynie letia hodiny.
3. Záver: Vysloboď od smrti alebo Každý človek umrieť musí
Na omši tieto piene nepôsobia tak že všetci plačú, na omši málokedy niekto plače, to až potom v Dome smútku a na cintoríne. A mojou ulohou ani ambíciou nie je všetkých rozplakať.
Zaregistrovaný od: 18. 01. 2006 Príspevky: 235 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: 06 06, 2007, 0:14 Predmet: "Ja by som to s koncilom nespájal"???
cantor_marek napísal:
- Ajhla pokoncilovy clovek, ktory pochopil
Ja by som to s koncilom nespájal. "Pohrebná" liturgia je plná kresťanskej nádeje, zatiaľ čo piesne, ktoré sa spievajú pri pohreboch (ešte aj dlhé desaťročia po koncile) sú plné zúfalstva a niektoré aj morbídnosti.
Ja by som to s koncilom spajal (Jooziho postoj). A velmi. Krestanska nadej a zmrtvychvstanie su temy obnovenej liturgie, t.j. koncilovej reformy. Texty pohrebnych piesni, ktore tu vsetci kritizujeme, vznikli pred koncilom. Ze sa na mnohych miestach spievaju bohuzial dodnes, to dobre viem.
Zaslal: 06 06, 2007, 8:36 Predmet: Re: "Ja by som to s koncilom nespájal"???
Texty pohrebnych piesni, ktore tu vsetci kritizujeme, vznikli pred koncilom. Ze sa na mnohych miestach spievaju bohuzial dodnes, to dobre viem.
Zaujíma ma, prečo je to tak... Veď je to také kontrastné (nechcem povedať trápne), keď kňaz číta počas celých obradov povzbudzujúce texty, ale organista si po prijímaní neodpustí pieseň, ktorou všetkých rozcíti a roztrúchli, a pritom tá pieseň nemá žiadnu liturgickú hodnotu... _________________ Jozef Timuľák
Zaslal: 06 06, 2007, 8:39 Predmet: Re: "Ja by som to s koncilom nespájal"???
Ja by som to s koncilom spajal (Jooziho postoj). A velmi. Krestanska nadej a zmrtvychvstanie su temy obnovenej liturgie, t.j. koncilovej reformy. Texty pohrebnych piesni, ktore tu vsetci kritizujeme, vznikli pred koncilom. Ze sa na mnohych miestach spievaju bohuzial dodnes, to dobre viem.
Pred koncilom tieto piesne vznikali a používali sa napriek tomu, že boli v rozpore s vtedy platnými predpísmi. Dnes sú tieto texty oficiálne schválené lokálnou cirkevnou vrchnosťou. _________________ Marek Klein, chrámový spevák - neorganista, Košice, http://gregoriana.sk
Tiez som proti zastaralym a afektovanym textom z JKS.
Spievam najcastejsie Verim, ze moj Vykupitel zije (aj na introit; dufam, ze tym nic nekazim) alebo O, sklon sa Boze k prosbam (478) prip. 460, text sa mi este celkom pozdava; O laska nadej spasa; Jezis, Jezis, prid ku mne alebo antifony z publikacie A svelo vecne nech im svieti na communio; Jezis Kristus, spasitel nas (1. strofu) na Gratiarum; Mária, matka milosti (464) 1. a 3. strofu alebo Maticka Kristova (465) 1. a 3. strofu na záver. Druha strofa oboch piesni sa mi nepozdava.
A pri obradoch spievam namiesto responzoria Uz ma obklucili... radsej novy preklad zalmu 130 s responzoriom U Pana je milosrdenstvo a hojne vykupenie (LS II, 36). A funguje to, ujalo sa.
Zaslal: 06 06, 2007, 15:31 Predmet: Už ma obkľúčili
Namiesto "Už ma obkľúčili..." som zvykol spievať "Pán je môj pastier..." (ak celebrant nemal nič proti...). Je to tiež jedna z alternatív. _________________ Marek Klein, chrámový spevák - neorganista, Košice, http://gregoriana.sk
Na pohrebe hrávame vhodné piesne z JKS, ktoré si myslím sú v celu slušné a nenachdádzam tam morbídne veci.....teda dúfam:
2.Prijímanie: Spieva zbor 4 ludí piesne /asi nepoznáte/ Zhasla už svieca, Priblížil sa posledný deň, Čas plynie letia hodiny.
Na omši tieto piene nepôsobia tak že všetci plačú, na omši málokedy niekto plače, to až potom v Dome smútku a na cintoríne. A mojou ulohou ani ambíciou nie je všetkých rozplakať.
gusto, zobud sa...... a ber si priklad z joooziho, ktory tu mysli pokoncilovo aj za tych, ktori zabudaju, ze smrt je pre krestana pravou velkou nocou (a pre knaza a organistu jedno pokazene popoludnie). ja zvyknem hrat na pohrebnej omsi na uvod 3 strofy z piesne c. 209. na offertorium improvizovat, na prijimanie eucharisticku a na zaver improvizaciu.
gusto, zobud sa...... a ber si priklad z joooziho, ktory tu mysli pokoncilovo aj za tych, ktori zabudaju, ze smrt je pre krestana pravou velkou nocou (a pre knaza a organistu jedno pokazene popoludnie). ja zvyknem hrat na pohrebnej omsi na uvod 3 strofy z piesne c. 209. na offertorium improvizovat, na prijimanie eucharisticku a na zaver improvizaciu.
Ja to úplne chápem, ale predsa je mi čudné aj napr. V pôste hrať veľkonočnú pieseň na pohrebe....smrť je novou nádejou, viem čo tu chcete povedať, ale načo nám je potom JKS- ten zostane znova nevyužitý, a pritom tie piesne ktoré sú tam, hoci vznikli pred koncilom, mne sa páčia.
Kde ste zobrali, v ktorom predpise, že sa na pohrebe môžu hrať veľkonočné piesne???
Časy uvádzané v GMT + 1 hodina Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5Ďalší
Strana 1 z 5
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre