Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Ako interpretujete lit. piesne ??? |
S,A-pravá ruka; T,B-ľavá ruka; B-pedál |
|
53% |
[ 24 ] |
S,A-pravá ruka; T-ľavá ruka; B-pedál |
|
42% |
[ 19 ] |
S-pravá ruka; A,T-ľavá ruka; B-pedál |
|
4% |
[ 2 ] |
|
Celkom hlasov : 45 |
|
Autor |
Správa |
janosko zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 04. 10. 2008 Príspevky: 6 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: 13 02, 2010, 10:14 Predmet: Ako správne hrať. |
|
|
Stretol som sa s niekoľkými názormi na správnu interpretáciu liturgických skladieb.
Podľa prvého spôsobu, zrejme najčastejšieho sa soprán a alt hrjaú pravou rukou, tenor a bas ľavou rukou a k tomu ešte basovú líniu aj pedálom.
Druhý spôsob, uvedený napr. aj v LS1, je hrať soprán a alt pravou rukou, tenor ľavou rukou a bas pedálom.
A tretí spôsob, údajne najsprávnejší, je hrať pravou rukou len soprán, ľavou rukou alt a tenor a v pedáli bas.
Ktorý spôsob je najlepší???
Prosím, zahlasujte v ankete, ktorým spôsobom hráte vy. |
|
Návrat hore |
|
JakubFazik zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 22. 06. 2008 Príspevky: 180 Bydlisko: Petržalka - Háje
|
Zaslal: 13 02, 2010, 11:13 Predmet: |
|
|
Aj v Organovej škole od E. Dzemjanovej je odporúčaný ten druhý spôsob (ako v ls1), ale ten prvý má výhodu, že ním človek zahrá aj niekde v malej dedine, kde nemajú pedál alebo majú len keyboard:P
A ten tretí spôsob ... _________________ |
|
Návrat hore |
|
matus zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 05. 01. 2007 Príspevky: 267 Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom
|
Zaslal: 13 02, 2010, 11:47 Predmet: |
|
|
JakubFazik napísal: | Aj v Organovej škole od E. Dzemjanovej je odporúčaný ten druhý spôsob (ako v ls1), ale ten prvý má výhodu, že ním človek zahrá aj niekde v malej dedine, kde nemajú pedál alebo majú len keyboard:P
A ten tretí spôsob ... |
O tom tretom spôsobe som aj ja čítal, má to výhodu v tom, že soprán sa hrá na jednom manuály, hlasnejšie s nejakým výraznejším registrom, aby sa viedol spev, alt a tenor sa hrá na inom manuály ako doprovod, slašia registrácia.. a pedál hrá bas, ako opora sopránu. |
|
Návrat hore |
|
Trnovský mág zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 31. 01. 2010 Príspevky: 128 Bydlisko: Lendak
|
Zaslal: 13 02, 2010, 16:09 Predmet: |
|
|
Ja som začínajúci organista,a chodím na hudobnu školu 1 rok zo 4 a hrajem podla 1. spôsobu, ale bez pedálu -doma na keyborde a v Zuš na digitálnom organe, ten tretí spôsob sa mi zdá dajaký ťažší.A je vôbec dobré hrať bas v pedáli a aj v manuáli naraz. |
|
Návrat hore |
|
MarianFedor zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 15. 04. 2008 Príspevky: 426 Bydlisko: 48°46.16 22°5.1
|
Zaslal: 13 02, 2010, 18:09 Predmet: |
|
|
Niekedy sa ani neda lebo v niektorych piesnach je rozdiel medzi basom a tenorom vyse oktavy tak sa to ani chytit neda... _________________ Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
http://ubrez.fara.sk/ |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 13 02, 2010, 19:38 Predmet: |
|
|
niekomu to nerobí problém _________________
Naposledy upravil JakubFazik dňa 26 12, 2012, 3:32, celkovo upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
stefek zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 29. 05. 2008 Príspevky: 185 Bydlisko: Nová Ľubovňa
|
Zaslal: 13 02, 2010, 21:25 Predmet: |
|
|
neviem, preco niekto nechce pouzivat spojku I/P alebo II/P, potom by nemusel niekde hrat vôbec lavou rokou, napr. otce nas latinsky napev. _________________ organista v Novej Ľubovni(sčasti v Levoči) |
|
Návrat hore |
|
MarianFedor zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 15. 04. 2008 Príspevky: 426 Bydlisko: 48°46.16 22°5.1
|
Zaslal: 14 02, 2010, 15:59 Predmet: |
|
|
Podla môjho názoru použitie spojky ped/man zavisi aj od dispozície nástroja. Pokial je malý organ ako u nas čo ma v pedály iba subbas, tak je skoro vždy nevyhnutne zospojkovat (potom asi nema zmysel hrať bas aj v ľavej lebo zneje ten istý tón). Pokial je organ väčší a v pedaly napr. SB 16, PB 8, chor.4... myslím že to nebude nutné.
Ja zatial hram JKS iba v manualy t.j. S.A. - prava, T.B.-lava, pedálom zatial iba responz žalmu, ked je ľahší (učím sa hru nohami) a hrám 2. sposobom a. _________________ Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
http://ubrez.fara.sk/ |
|
Návrat hore |
|
MartinPivka zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 02. 01. 2009 Príspevky: 390 Bydlisko: Považská Bystrica
|
Zaslal: 14 02, 2010, 16:09 Predmet: |
|
|
...mat tak organ s pedalom... ....resp. mat tak organ.... _________________ Martin Pivka, organista v Považskej Bystrici
----------
Čo pokladali za posvätné generácie pred nami, ostáva posvätné a významné aj pre nás a toto nemožno len tak z ničoho nič navždy zabudnúť alebo sa stať škodlivým... |
|
Návrat hore |
|
Trnovský mág zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 31. 01. 2010 Príspevky: 128 Bydlisko: Lendak
|
Zaslal: 14 02, 2010, 21:31 Predmet: |
|
|
Veru nesplnený sen , každého organistu , aj mna . Možno raz sa niečo stane a sa zmeni všetko na dobre a aj ten organ bude .
MIROSLAV BERETA |
|
Návrat hore |
|
peterprielomek zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 26. 07. 2008 Príspevky: 98 Bydlisko: Oravská Jasenica 393
|
Zaslal: 14 02, 2010, 22:53 Predmet: |
|
|
Chlapi, robte to ako môžete, len nech to vaše snaženie má nejaký zmysel. |
|
Návrat hore |
|
JozefTimulak zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007 Príspevky: 810 Bydlisko: Čaňa
|
Zaslal: 15 02, 2010, 13:33 Predmet: |
|
|
Podľa odborníkov by sa mali v pravej hrať S a A, v ľavej T a B nohami. Problém však je, ak máš v pedály povedzme len Subbas 16 a nemáš spojku, alebo ak ťa psota prinúti zaskočiť niekde na organe bez pedálu. Preto je dobré možno sa viac odviazať a skladbám rozumieť, nie len mechanicky čítať z nôt. Mať v tom takú slobodu a vedieť hrať viacerými spôsobmi, hoci aj s prekríženými rukami . _________________ Jozef Timuľák |
|
Návrat hore |
|
Vlado zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 25. 10. 2006 Príspevky: 63 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: 15 02, 2010, 17:39 Predmet: ruky a nohy |
|
|
Precital som si zopar vasich postrehov. Cielom takejto hry je riadne zvukovo odlisit melodicku linku (sopran) od ostatnych hlasov. Kedze hrame na organe mame na to skvely nastroj, ktory nam toto umoznuje vhodnou registraciou na roznych manualoch. Ked sa hra kazdy hlas na inom spravne zvolenom registri tak sa da dosiahnut idealne zvukove a spektralne oddelenie hlasov a tym lahka orientacia pre posluchaca. Preto je idealne hrat sopran na jednom manuali pravou rukou, alt a tenor lavou na dalsom manuali a bas v pedali (ale bez spojky). Nehrat pedal a basovu linku unisono. Pouzivat spojky z manualu na pedal ma zmysel len ked chceme pritvrdit pre nedostatosnu nosnost basovych registrov. Inak sa straca prehladnost. Osobne pouzivam pri hre oddeleny bas bez hry basovej linky v manuale, samozrejme pokial organ ma funkcne pedalove registre. Uplne oddelenie si netrufam. To sa treba znova ucit a casto stav nastrojov tento sposob ani neumoznuje. Na nasom organe by vyznela hra ako z not na bubon. |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 15 02, 2010, 20:19 Predmet: |
|
|
To tu ho nik nepouziva ???
Naposledy upravil JakubFazik dňa 26 12, 2012, 3:29, celkovo upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
mSafo zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 17. 08. 2010 Príspevky: 78 Bydlisko: Nové Zámky
|
Zaslal: 19 09, 2011, 22:08 Predmet: |
|
|
Prvy sposob ked sa hra bas aj v lavej ruke pouziva asi vacsina z nás. Ide to lahko najma v zaciatkoch a potom sa uz tazko prerába. Niekedy je lepsie hrat prvým sposobom napr. u nas ked nefunguje spojka I/P
Moj názor... |
|
Návrat hore |
|
|