Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 164 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Piešťany (Püschtin/Pöstyény) - farský kostol sv. Štefana Uhorského

Farnosť: farnosť sv. Štefana Uhorského, Piešťany
Kostol: Farský kostol sv. Štefana Uhorského
Organár: Gebrüder Rieger, Opus 3006
Rok postavenia: 1942/1943
Traktúra: pneumatická
Vzdušnice: kužeľkové
Počet manuálov: 2
Počet registrov: 23

Dispozícia:

I. Hauptwerk (C-g3):

Bourdon 16´
Principál
Koncertná flétna (Konzertflöte)
Oktáva
Trubicová flétna (Rohrflöte)
Kamzíkový roh (Gemshorn)
Mixtura 4-5x
Trompeta

II. Schwellwerk :

Húslový principál (Geigenprinzipal)
Kryt (Gedackt)
Klarinet 8´  (Labialklarinet)
Vox coelestis
Italský principál (Italienisch Prinzipal)
Flétna priečná (Traversflöte)
Quinta 2 2/3´
Blokflétna (Blockflöte)
Akuta 3x

Tremollo

Pedál (C-f1):

Subbas 16´
Bourdonbas 16´
Oktávbas
Bas-flétna (Baßflöte)
Jemný puzón 16´ (Lieblich Posaune, ext. Trompeta)

Spojky/ Koppeln:

I 4´  

II/I 8´

II/I 4´

II/I 16´

II 4´

II 16´

I/P

II/P

Kolektívy / Kollektivzüge:

Piano

Mezzoforte

Forte

Vypínanie ručných registrov / Handregister ab

Vypínanie jazýčkových registrov / Zungen ab

Crescendový valec  / Walze

Vypínanie crescendového valca / Crescendowalze aus


Poznámky / Anmerkungen:
Organ bol pred rokom vyčistený a naladený, v súčasnosti je vo výbornom stave. / Die Orgel wurde vor einem Jahr gereinigt und gestimmt und befindet sich derzeit in einem hervorragenden Zustand.

Redakčná poznámka / Redaktionelle Anmerkung:

Jedná sa o posledný nástroj firmy Gebrüder Rieger dodaný na Slovensko pred vydaním ríšskeho dekrétu o preorientovaní organárskych firiem na zbrojársku výrobu s platnosťou od 1. novembra 1942. Po tomto dátume už firma Rieger oficiálne nemohla stavať novostavby organov až do konca II. svetovej vojny. Jedinou známou výnimkou na Slovensku je nástroj pre r.k. kostol v Častej, ktorý má identické rozvrhnutie prospektu ako nástroj v Piešťanoch, nebol však už vyrobený firmou Rieger, ale pravdepodobne malou dielňou sudetského organára Ludwiga Boschera v Teplicích (malé dielne, zo zbrojárskeho hľadiska nezaujímavé, mohli požiadať o výnimku na stavbu nových nástrojov) a firma Rieger ho len inštalovala v roku 1944. Opusovým číslom 3022 a firemnou tabuľkou "Rieger" bol však nástroj v Častej osadený až dodatočne, v roku 1947. Piešťanský nástroj mohol byť dokončený a inštalovaný v r. 1943 vďaka tomu, že jeho výroba sa pravdepodobne začala pred 1. novembrom 1942 a na už rozpracované nástroje sa dekrét nevzťahoval. / Dies ist die letzte Orgel von Gebrüder Rieger, das für die Slowakei vor der Verabschiedung des Dekrets über die Umleitung von Orgelbaufirmen für Rüstungsproduktion (mit Wirkung vom 1. November 1942) gebaut wurde. Nach diesem Datum war Rieger offiziell nicht in der Lage, bis zum Ende des Zweiten Weltkriegs neue Orgeln zu bauen. Die einzige bekannte Ausnahme in der Slowakei ist die Orgel für die r.k. Kirche in Častá, die eine identische Verteilung des Prospekts als das Instrument in Piešťany hat. Allerdings wurde diese Orgel nicht von Rieger hergestellt, wohl aber eine kleine Werkstatt der Sudetendeutsche Ludwig Boscher in Teplitz (kleine Werkstätten, unbedeutend in Sachen Bewaffnung, konnten für den Bau neuer Orgeln eine Ausnahme beantragen), und Rieger installierte sie nur in 1944. Die Opusnummer 3022 und das "Rieger"-Schild auf der Konsole der Častá-Orgel wurden erst nach dem Krieg - 1947 - installiert. Die Piešťany-Orgel hätte 1943 fertiggestellt und installiert werden können, da seine Produktion wahrscheinlich vor dem 1. November 1942 begonnen wurde und das Dekret nicht für die bereits entwickelten Instrumente galt.

Zaujímavosťou je register Klarinet 8´, ktorý je vyrobený v labiálnej forme, avšak súdiac podľa toho, že je radený ako prvý na vzdušnici a vŕtania na píšťalnici sú, oproti ostatným labiálnym registrom, vo veľkom rozostupe, mohol byť pôvodne tento register zamýšľaný vo svojej jazykovej forme. / Interessant ist das Klarinet, das in die labiale Form hergestellt wird. Ausgehend von der Tatsache, dass er in der Windlade den ersten Platz einnimmt und der Abstand der Pfeifen im Vergleich zu den anderen Labialregistern grösser ist, könnte dieses Register ursprünglich in seiner lingualen Form vorgesehen sein.

Labiálny klarinet / Labialklarinette:

Piestany_Klarinet.jpg

Piestany_Spieltisch.jpg

Piestany_Spieltisch_Detail.jpg

Pridané: 6. May 2012
Recenzent:Ondrej Hornáček

Súvisiaci odkaz: foto interiéru kostola s organom
Kliknutí: 4448

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

Piešťany (Püschtin/Pöstyény) - farský kostol sv. Štefana Uhorského
Autor: OndrejHornacek - 14. 11. 2013, 22:01:01
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Tak ešte raz dopĺňam info k Piešťanskému organu. Organár by mal byť Rieger. Čo sa týka dispozície, ešte treba doplniť, že druhý manuál má žalúziu a tiež má organ vypínač crescenda a jednu voľnú kombináciu (inak neodporúčam skúšať, mal som problém ju vypnúť). Keďže som mal možnosť hrať v danom kostole na sv. omši, resp. poriadne si na danom nástroji zahrať, tak dopĺňam info. Čo sa týka rozladenosti registrov, tak rozladená je podľa môjho názoru na Mixtúra a na druhom manuály v niektorých tónoch Kryt 8´. Pozón sa mi (neviem prečo, keď na jar hej) nezdal rozladený, hoci viacero tónov z neho nehrá. Inak si myslím, že organ je v dobrom stave.

Piešťany (Püschtin/Pöstyény) - farský kostol sv. Štefana Uhorského
Autor: ondrej77 - 7. 04. 2013, 01:26:26
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Dopĺňam info. Ohľadne toho "Bourdonbas" som sa mýlil, hrá. Len zneje veľmi jemne a nabieha s asi 1-2 sekundovým oneskorením (preto som si pôvodne myslel, že nehrá - keď som ho skúšal, mal som už navolený "Subbas" a ten ho prirodzene prehlučil), inak veľmi odporúčam na sólovú hru s registrami z II. manuálu. Upozorňujem však na "Jemný puzón", dnes som mal možnosť ho vyskúšať a je poriadne rozladený. Takisto sú rozladené niektoré vyššie registre z II. manuálu. O. Hornáček

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.18 sekúnd