Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 636 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Sobrance

Farnosť: Sobrance
Kostol: Vavrinca, diakona
Organár: ORGANA, Kutná Hora, OPUS 1612
Rok postavenia: 1977 - 1978
Traktúra: pneumatická
Vzdušnice: kuželkové
Počet manuálov: 2
Počet registrov: 22

Dispozícia:

I. manuál (58 tónov):

Principál 8

Flauta drev. 8

Salicionál 8

Oktáva 4

Flauta špic. 4

Flauta lesná 2

Mixtura 4-5x 1,1/3

II:I 8

II:I 4

II:I 16

I:I 4

II.manuál (58 tónov):

Principál roh. 8

Kryt drev. 8

Vox angelica 2x 4-8

Principál 4

Flauta rúrk. 4

Nasard 2,2/3

Oktáva 2

Tercián 2x 1,3/5-1,1/3

Mixtura 3-5x 1

II:II 4

Pedál (30 tónov):

Principál 16

Subbas 16

Oktávbas 8

Flautbas 8

Chorálbas 2x 4-2

Kornet 3x 2,2/3

I:P 8

II:P 8

Pomocné zariadenia:

Tremolo II. man.

Vypínač ručných registrov

Voľné kombinácie A, B

Kolektívy: P, MF, F, PL

Autom. anul. ped.

Crescendo

Vypínač crescenda

Vypínač okt. spojok



Poznámky:
Organ sa nachádza na pravej strane kostola od vchodu, hrací stôl je umiestnený na chóre. Dispozíciu navrhol Dr. Ernest Zavarský. Organ bol dodaný v dvoch etapách. V prvej etape bol postavený I. man a pedál (1977) a v druhej bol postavený II. man. a bol doplnený prospekt (1978). Kolaudovaný bol 15. júna 1978. (prospekt bol doplnený až v roku 1982!)

V roku 2010 bola na ňom vykonaná generálna oprava organárom Petrom Masarikom, ktorá už bola potrebná. Po tejto oprave je jeho technický stav oveľa lepší, ale treba brať do úvahy, že je to pneumatika Kutnej Hory, takže stav je prislúchajúci tejto firme. Z vlastnej skúsenosti viem, že pán organár urobil všetko, čo mohol a napriek všetkým vadám a nedostatkom sa mu podarilo dostať organ do pôvodneho stavu.
Organ má viaceré intonačné nedostatky, ale spôsobené už stavbou. Napríklad basy sú slabé, ale Mixtury su dosť "upišťané", čo ale zodpovedá dobe, v ktorej bol postavený a tak isto aj firme, ktorá ho stavala. No aj napriek tomu je to celkom zaujímavý organ, každodenne využívaný pri liturgiách.
Veľkým problémom je v zime kúrenie. Keďže píšťaly v organe sú umiestnené v rôznych výškach, v zime sa pri zapnutom kúrení rozlaďuje.

V kronike sa o tomto organe píše: "Hlasove veľmi dobrý ako aj jeden z najmodernejších organov východného Slovenska ..." (Radváni, H. : SOBRANCE, Dejiny do roku 1982)

Pridané: 27. February 2013
Recenzent:Michal Bodnar

Kliknutí: 2477

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

Sobrance
Autor: MarianFedor - 12. 12. 2016, 16:03:03
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Na krátko som mal možnosť zahrať si na nástroji aj pred aj po oprave. Pred opravou bol stav žalostný a to či sa daný register zapne záviselo od počasia a Božej vôle. Každý tón meškal ináč, spojky fungovali nespoľahlivo, niektoré tony kedy/tedy nehrali. Aj podľa slov dievčat čo tam hrávali to bol boj. GO vyriešila mnoho vecí, niečo by sa dalo snáď ešte vylepšieť ale v globále je to ohromný pokrok. I.man ide výborne II.man trocha mešká, ale všetky tóny rovnako. Zvukovo pekne a jemnejšie intonovaný až na mixturu, ta pekne zvýrazní pléno, či je uškriekaná...hmm... počul som aj o dosť horšie. Čo sa týka basovej časti nie je podľa mňa pravda že bola nevýrazná, to sa stalo až po GO, keďže sporadicky ako decko som do toho kostola chodieval pamätám, že to basovalo tak že až rezonovali lavice ale ani teraz nemožno povedať že by Subbas a Principalbas nebolo na druhej strane kostola počuť, no je to také mäkšie. Osobne tiež mám radšej keď subbas trocha "chrochtá" a "bučí". Rok či dva po GO tam spadol riadny kus omietky zo stropu a odniesla si to najmä mixtura, bolo to opravované. Organ ma pekný zvuk a je vhodný nielen na liturgické, ale aj koncertné účely, škoda že koncerty sa tam organizujú iba sporadicky. Rozladenie organu spôsobené nerovnomernou teplotou je asi záležitosť všetkých kostolov kde sa nekúri na konštantnú teplotu ale nárazovo, okrem toho samozrejme viac sú namáhane všetky kožené aj drevené časti. Je to momentálne asi najlepší koncertný nástroj v okruhu cca 50km.

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.17 sekúnd