Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 206 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Podolie (Podola)

Farnosť: Podolie
Kostol: rim.-kat.
Organár: Martin Šaško/Imrich Karabinoš
Rok postavenia: cca 1840/1947-1949
Traktúra: pneumatická
Vzdušnice: kuželkové
Počet manuálov: 2
Počet registrov: 17

Dispozícia:
I. Manual (C- f3):

Bourdon 16´
Principál
Quintadéna
Flauta lesná (Waldflöte)
Oktáva
Pikolo
Mixtura 4x

II. Manual (C-f3):
Flauta
Kryt (Gedeckt)
Vox angelica 8´ 4´
Principál
Dolce 4'
Nočný roh (Nachthorn)
Acuta 3x 1 1/3´


Pedal (C- d1):
Subbas 16´
Oktávbas
Chorálbas

Spojky / Koppeln:
I:I
II:I
II:P
I:P

Hracie pomôcky / Spielhilfen:
Tremolo (nefunkčné - odstránené), Crescendový valec / Crescendowalze

Pevné kombinácie / Feste Kombinationen:
Piano, Forte, Tutti

Poznámky:

Stavba píšťalového organu v rím-kat. kostole v Podolí sa uskutočnila v priebehu prvej polovice 40. rokov 19. storočia. Staviteľom nástroja bol významný slovenský organár Martin Šaško st. z Brezovej pod Bradlom. Nástroj bol umiestnený priamo v zábradlí chóru. Mal  mechanickú traktúru a zásuvkové vzdušnice. Pravdepodobne sa jednalo o bezpedálový jednomauálový nástroj. Organ mohol vyzerať podobne, ako Šaškov organ v rím-kat. kostole v Jaslovských Bohuniciach - tiež jednomanuálový, bezpedálový nástroj, pochádzajúci z toho istého obdobia.

Prestavbu organa o sto rokov neskôr, približne v rokoch 1947-1949, realizoval Imrich Karabinoš a jeho syn z Prešova (presný rok ťažko určiť na základe nečitateľného nápisu na vnútornej stene organovej skrine). Šaškova organová skriňa bola posunutá dozadu a zväčšená. Mechanická traktúra bola nahradená pneumatickou traktúrou a kuželkovými vzdušnicami. Nástroj bol rozšírený o viacero registrov a druhý manuál s pedálom. Karabinoš však z píšťalového fondu vzácneho Šaškovho organu ponechal len Oktávu 4’ a zrejme Bourdon 16’. Až na tieto dva registre vznikol úplne nový organ, so 17 znejúcimi registrami, ktoré má organ podnes.

Údržba organa prebiehala od tejto doby niekoľkokrát. Na začiatku roka 1965 realizoval čistenie a ladenie nástroja organár František Tattinger z Nových Zámkov. Svedčí o tom aj dobový nápis vo vnútri hracieho stola s dátumom 30. 1. 1965. V roku 1991 ďalšiu opravu organu uskutočnila firma organára Masarika. Neskôr bolo vymenené aj okoženie organového mechu, ktoré spolu s miestnou firmou GIMI realizoval Jozef Červeňanský. V roku 2008 bolo do organovej skrine osadené nové vzduchové čerpadlo, ktoré tak nahradilo staré, nevhodne umiestnené v priestoroch kostolnej veže. Z poverenia pána farára Štefana Šoku nové elektické čerpadlo zabezpečil a nainštaloval trnavský organista Peter Vymazal, ktorý sa pokúsil inak kolabujúcemu nástroju poskytnúť odbornú „prvú pomoc“. 

Nie všetky zásahy v priebehu desaťročí organu prospeli. Napríklad pri inštalovaní potrubí vykurovacieho systému bola odpílená páka ručného čerpania vzduchu.

Poslednú komplexnú generálnu opravu organa realizoval v dvoch fázach v rokoch 2016-2018 organár Peter Búran. Stalo sa tak po tom, ako došlo vo vnútri organa k zrúteniu píšťal v dôsledku poškodenia drevených vešiakov resp. lavičiek píšťal napadnutých červotočom. Organárska dielňa vyrobila množstvo nových drevených súčastí, novú vzduchovú sústavu vrátane nového mecha, tlmiacu skrinku na vzduchové čerpadlo, vymenila tesniace súčasti, miešky, prispela k odstráneniu viacerých pôvodných konštrukčných závad, zgenerálkovala hrací stôl, registrovú i tónovú traktúru vrátane vzdušníc a prebehlo intonovanie a ladenie píšťal.

Pri generálnej oprave sa preukázalo, že remeselná práca organára Karabinoša, najmä pokiaľ ide o drevené súčasti organa, bola v mnohých veciach prevedená neprofesionálne. Zároveň boli do pneumatického organu použité píšťaly, ktoré boli pôvodne vyrobené na nižší tlak mechanického organa, čo spôsobuje ich nadmerné rozladzovanie. Viaceré časti organa vrátane píšťalového fondu boli poškodené neodbornými zásahmi alebo použitím nevhodných materiálov pri provizórnom riešení náhle vzniknutých problémov. Mnohé z týchto zásahov však bolo urobených v dobrom úmysle pomôcť organu v havarijnom stave, keďže neraz hrozilo, že sa stane úplne nepoužiteľným. 

Po kompletnej generalnej oprave rokoch 2016-2018 organárom Petrom Búranom je nástroj vo výbornom stave. 

Informácie o histórii a opravách poskytol Martin Folajtár.

Podolie_Spieltisch.jpg

Pridané: 17. April 2007
Recenzent:Michael Augustín

Kliknutí: 4825

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

Podolie (Podola)
Autor: Peter Vymazal - 6. 01. 2008, 17:53:53
Moje hodnotenie technického stavu organ:


no... bol som pri tom organe.... krasna skrina Martina Saska st. z prvej polovice 19. storocia... Ostatne je pneumaticky nepodarok pravdepodobne imricha karabinosa.... organ je v bezprizornom stave a je zazrak, ze este hra....

Podolie (Podola)
Autor: Peter Vymazal - 21. 04. 2007, 21:37:37
Moje hodnotenie technického stavu organ:


tak skor varhany-brno.. dispozicia je skoro totozna s modrankou... len tie traktury...

Podolie (Podola)
Autor: mbako - 21. 04. 2007, 18:51:51
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Reiger - Kloss to nieje.. prezrel som katalog, nič takeho sa tam nespomina....

Podolie (Podola)
Autor: Peter Vymazal - 20. 04. 2007, 15:35:35
Moje hodnotenie technického stavu organ:


a je to urcite mechanika???? podla mojej mienky to bude nieco z dielne rieger-kloss, kutna hora, alebo varhany-brno... dispozicne by mi to pasovalo na varhany brno...

Podolie (Podola)
Autor: mbako - 19. 04. 2007, 16:12:12
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Bolo by možne zaslať presnejšie informácie. Mám pocit že tu veľa vecé nesedí.

Podolie (Podola)
Autor: Peter Vymazal - 18. 04. 2007, 21:27:27
Moje hodnotenie technického stavu organ:


a kto je stavitelom tohoto nastroja????

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.14 sekúnd